По случай Международния ден на толерантността шест различни общности - арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска, създадоха етно парк в Пловдив, който нарекоха „Градина на толерантността“. Днес символно бяха засадени първите седем дръвчета в Дондуковата градина до Дома на младоженците. Всяка народност засади по една лагерстремия, а живот на седмата бе даден съвместно от всички присъстващи общности. 

Седемте лагерстремии, познати още като индийски люляк, ще разперят превъзходни цветове като символ на мирното съжителство на различните народности в Пловдив. Инициативата е прегърната от фондация „Заедно“, а идеята е на студента Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация нa “Шалом” в Пловдив. 

В засаждането на дърветата участват и деца. Сред тях са Мирела Калчева и Иво Динков, 12. клас от СУ „Св. Софроний Врачански“, които работят по проект за религиозна и етническата толерантност по програма ЕРАЗЪМ+.

Гост и участник в процеса по засаждане бе и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който пожела хората да продължат да поддържат традициите на града, който „е пример за толерантност от векове.“  

Международният ден на толерантността се отбелязва по света на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и  да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Година по-рано страните членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията.