5381 броя PCR теста за COVID-19 са направени в Пловдив и областта от началото на пандемията.

97 от тях са били положителни. Това оповести по време на днешната пресконференция областния управител Дани Каназирева. Тя обясни и разминаването с данните в Националната информационна система, където са регистрирани 100 случая на болни от коронавирус под тепетата.

По думите ѝ 3 от случаите са от самото началото на пандемията, като 2 от тях са на пациенти от София, а 1 на пациент от Видин. Те са били хоспитализирани в съответните градове, но по документи се водят жители на Пловдив.

По време на пресконференцията стана ясно, че в момента се тестват 40 души от персонала в Окръжна болница, които са били контактни на жената, която почина през последното денонощие.  70-годишната пловдивчанка е била приета в „Спешното отделение“ с белодробна симптоматика, като още от началото е била изолирана в отделно помещение, а след това преместена в интензивното, където ѝ е направен PCR тест.

Д-р Генев от Окръжна болница не потвърди, но и не отрече информацията, че починалата жена е посещавала други здравни заведения, преди да бъде хоспитализирана при тях.

По данни на щаба най-дълго боледувалия пациент в областта се е лекувал в продължение на повече от 70 дни, но вече е стабилизиран и е в добро състояние.

От началото на пандемията са интубирани 8 души – един в УМБАЛ „Св. Георги“, двама в „Каспела“, четирима в „Пълмед“ и един в УМБАЛ „Пловдив“. Шест от тях са се излекували.

Медицинските лица, дали положителна проба за коронавирус, са 17, като 15 от тях вече са оздравели напълно.

Сред пациентите е и лекар от Пазарджик. Областният управител Дани Каназирева припомни, че приемът на пациенти с COVID-19 от Пазарджик в пловдивските болници вече е преустановен.

Към момента в интензивно отделение за хора с коронавирус се намира само един пловдивчанин. Според областният управител проблемът занапред е свързан с пациенти приети с диагноза различна от коронавирус, но дали положителна проба в последствие. Затова Медицинският щаб е обсъдил възможности за нова организация на приема им. Вижте повече в линка:

Само една болница ще приема заразени с коронавирус в ПловдивПричината е, че може да стигне до липса на медицински персонал