Днес трябваше да е проведе първото заседание на парламентарната здравна комисия, но то беше отложено заради удължаване на пленарното заседание. На него трябваше да бъде изслушан здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Председателят на комисията д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ заяви пред bTV, че е трудно да се предположи дали ще има нова вълна на COVID-19. Според него обаче трябва да има ясни критерии за разхлабване на мерките.

„Когато изслушаме министър Ангелов се надявам да получим детайлна справка относно какво се случва с пандемичния процес. Единични или дневни нива не са достатъчни, за да се взимат решения“, каза д-р Симидчиев. 

Според него контролът е ключов компонент за справяне с пандемията. 

„Националният оперативен щаб е елемент от цялостната стратегия за справяне, която е отговорност на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет. Няма как законодателната власт да се меси в изпълнителната, трябва да има ясно разделение на властите“, заяви председателят на здравната комисия. 

Д-р Симидчиев беше категоричен, че не може от Народното събрание да идват предложения за промяна в състава на Щаба. Очаква се отложеното заседание да бъде проведено следващата сряда.