Чуждестранни групи туристи търсят забравени съкровища в планината над дупнишкото село Бистрица. Районът най-често е посещаван от руснаци и израелци, които са чували за местността "Пазар дере".

"Някога там се е провеждал най-големия пазар през месец август, на които са се продавали стотици животни. Всичко това е ставало по Турско време. От уста на уста се предава, че в този район някога търговците са получавали много жълтици след продажбата на животни. За да не ги пренасят по време на размирните времена са ги заравяли по пещери и камъни", разказва пред "Монитор" кметът на селото Кирил Огненски.

По негови думи дори в района имало вдълбана пушка на една от скалите. "Ако наложиш същото оръжие на самата скала и като изстреляш куршум ще ти покаже къде се намира забравеното злато и имане. Сега това е най-големия хит сред туристите в региона", разказва още Огненски.

През годините дори имало такива, които са намирали жълтици. Никой обаче не си признавал.

"Няма как да не проличи с течение на времето. Изведнъж като се замогне някой е ясно откъде идва това", коментират жители на китното селце.

"Най-интересното е, че през последните години при нас идват много чужденци. Често ни посещават евреи и израелци. Казват, че идват заради природата. Понеже ние нямаме водачи, много често се обръщат към мен. Познавам добре планината и с удоволствие им показвам забележителностите", обяснява още кметът на селото.

Сред атракциите в района на село Бистрица е и пещерата на Вълчан войвода, която все още не е ясно къде се намира. Някога поп Мартин, който бил дясната ръка на Вълчан войвода, направил карта за съкровищата в региона.

"В тази пещера се намират съкровища, според преданията, но къде се намира никой не знае", коментират жителите на Бистрица.

"Бистрица стана наистина много привлекателно за туристите. От уста на уста се предава, че тук природата е уникална и ето, за разлика от другите села при нас има осезаем живец", обясняват жители на селото.

Към момента единствения проблем за туристите, е липсата на места за настаняване. В Бистрица има изградена само една къща за гости, която почти винаги е с запълнен капацитет и то за седмици напред.