Четирима от петимата депутати, на които главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите, се отказаха от тях. Това стана ясно от думите на шефката на Народното събрание Цецка Цачева в началото на днешното заседание на парламента.

От депутатската защита се отказаха доброволно Цветан Цветанов, Георги Свиленски, Димитър Димитров, Илия Илиев. Единствено лидерът на „Атака“ Волен Сидеров до този момент не се отказал от имунитета си. Ако не го направи, пленарната зала с гласуване ще трябва да реши дали да му го отнеме, или не.

Цацаров поиска депутатските имунитети в сряда. Тогава главният прокурор настоя и за имунитета на Сергей Станишев от европарламента.

Падане на депутатската защита за Цветанов бе поискано, защото срещу него се водят три наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи.

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител, се посочва в съобщението.

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан заради внесен обвинителен акт за хулиганските му действия. В началото на миналата година той влезе в конфликт с френското аташе в самолета за Варна, а на летището удари полицай от охраната.

Депутатът Георги Свиленски от БСП е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети.

Имунитетът на Илия Илиев от ДПС е поискан за водено срещу него досъдебно производство за данъчни престъпления, а Димитър Димитров от БСП е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.

TrafficNews.bg