Отново проява на вандализъм беляза централните части на Пловдив. Автобусна спирка, разположена след надлеза на пощата, на ул. „Гладстон“, осъмна потрошена след "Черния петък". Стъклата от съоръжението, предназначено да подслони чакащите градския транспорт, се търкалят по тротоара в близост от Цар-Симеоновата градина и Дома на техниката.

Макар подсилено и двойно стъклото не е понесло силните удари, които са му нанесени от вандали. Стъклата могат да нанесат сериозна щета на някой от пешеходците, а дори да го вкарат в болница, ако се забият в крака му.

Припомняме, че само преди две седмици същата участ сполетя и следващата спирка по трасето - тази под Централна поща.

Позорната вандалщина беше извършена точно срещу красиво изрисувания от срещуположната страна подлез. Там, благодарение на талантливи художници, е изрисувано Тракийското златно съкровище. Резкия контраст между лицето на Европейската столица на културата и лицето на престъпността смразява и сломява. Съгласен с това е и кметът на район централен Георги Стаменов.

Той подчерта, че вандалските прояви в града непрекъснато рефлектират върху мерките, които се взимат за облагородяване на инфраструктурата, социалната среда и града като цяло.

Потрошените спирки често са следствие и на катастрофи, а те от своя страна в редица от случаите са причинени от неспазване на правилата за движение на пътищата – превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, неправилно изпреварване.

Районният кмет призова шофьорите да бъдат по-бдителни, а хората с излишна енергия, влагащи я в погром на сътвореното, да я изразходват в предназначените за целта фитнес площадки или да я вложат в съзидателен труд.

Спирката вероятно скоро ще бъде поправена, но парите за нея отново ще са за сметка на данакоплатеца, който веднъж е заплатил нейното създаване и поставяне.

Наскоро кметът Иван Тотев заяви, че масово застрахователи отказват да правят полици на спирките заради зачистилите вандалски прояви. Така фирмата концесионер сама покрива по-голямата част от застраховките на навесите.