За некачествен ремонт на столичното 70-то училище в район "Връбница" сигнализира БСП-София. Според столичните социалисти, ремонтът, който се извършва по европейска програма за сумата от 2 млн. лева, е направен през пръсти, а някои от материалите, които трябва да бъдат вложени в реконструкцията на училището, са със съмнитлено висока цена. Подозират и забавяне с изпълнението. 

Като пример изтъкват дъбовия паркет на цена от 52 лв./кв.м. с обща стойност за цялото квадратура  от близо 59 000 лева, както и теракотени плочки за близо 9 000 лева. Според червения общиснки съветник Милка Христова изпълнението на ремонта е некачествено, което показват и снимки, пратени до медиите. 

В отговор на тяхно запитване, кметът Йорданка Фандъкова пише, че в този обект са направени 160 проверки от представители на общината, както и надзора, изпълняващ се от общинското дружество "Софинвест".

И са съставени три констативни протокола. "С констативен протокол от 20.03.2019 г. на изпълнителя е оказан срок за отстраняване на установени недостатъци до 31.03. 2019 г. При последната проверка е установено, че недостатъците не са отстранени в срок, поради което е наложена неустойка в размер от 500 лв. на ден, считано от 01.04.2019 г.", посочва се в отговора на Фандъкова. 

Днес кметът Фандъкова призна, че строителната фирма "Мега Хидрострой", която ремонтира в още едно училище по европейската програма, наистина създава проблеми, но и обеща, че недостатъците ще бъдат отсранени. В противен случай договорът ще бъде прекратен. Самата тя не е проверявала училището, стана ясно от думите й. 

По програмата "Региони в растеж" се извършва обновяване на 26 училища. Общата стойност на програмата е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв.