Очаква се до сряда да минат всички тестове на ваксината на AstraZeneca, като дотогава страната ни е спряла и плащанията към компанията. Това заяви Бойко Борисов по време на живо включване в неговия фейсбук профил.

Премиерът е на посещение в Кюстендил заедно с минизтърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков и шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов.

"Поръчахме от AstraZeneca, защото първи започнаха изпитанията. След това излязоха Moderna, Pfizer и Johnson & Johnson. Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето", запита Борисов.

"Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът не разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той.

Министър-председателят обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.

„Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат.

Бойко Борисов призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

"Чисто психологически да дойдеш да пиеш едно кафе и да си отидеш е добре за народа", отбеляза премиерът.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, помоли Алибегов.

„Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени. Има много неблагодарни политици и когато има зор за нещо и ние избързаме, те дават сигнали, че не сме спазили някоя процедура“, обясни премиерът.