"Ние всички си научихме грешките. Няма нито една квалификация, дадена по време на арести. Дори и от лошия опит има полза. И колегите внимават в изказа си". Това заяви пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

Той коментира ареста на шефа на ДАИ и висши чиновници от автомобилната администрация:

„Около 700 до 1000 отгледани деца загиват всяка година по пътищата. И тези, които арестуваме в момента, са тези, които с безобразията си – над 800 000 лева укрили по тайници, са също виновни. Това няма да е първата и единствената операция по рода си”.

„Искам да попитам – при предишното правителство колко директори на Европол дойдоха в България? Нито един. В момента, в който дойде наше правителство, всичките идват. Защото подобни операции се подготвят месеци наред. Благодаря и на прокурорите, които участват, благодаря на колегите от ДАТО и ДАНС. Ние оборудвахме стаите, където е ставала самата далавера”, заяви Борисов.

Той упрекна медиите, че когато има положителни новини от работата на правителството, те мълчат. Когато има упреци, те са „на първа линия”.

„Всяка сряда се събираме със службите, с главния прокурор. Това, което се готви с усилия, с месеци наред, ще даде резултат. Те са много прибрани, но в същото време действат изключително професионално”.

Антикорупционният закон не е само на Меглена Кунева, а на целия кабинет. В парламента има достатъчно отговорни хора и той ще бъде приет. Ние обещахме пред Брюксел, че в рамките на година и половина ще приключим с мониторинга - това и правим, категоричен бе премиерът.

Борисов коментира и лекарските протести: "Има няколко важни детайла. Лесно е да си опозиция, но когато правиш реформи никак не е така. Тихомълком мина т. нар. "десятък". Москов намали с близо 60 милиона цените на лекарствата. Всички знаем, че изтичат пари от Здравната каса, но това, което правим е с цел да прекратим тази практика".

"Сега имаме по-добри машини от редица страни, с които да лекуваме онкоболните. Така ние освободихме 4 милиона лева, които да отидат за личните лекари. За пари не се говори в тези протести. Москов ще разясни реформата и няма да има проблеми", уверен е премиерът.

"В Брюксел сочат България като пример за борба с корупцията. В страната ни има над 200 трафиканти на хора, но колкото и трагично да е положението ние се справяме. Разбира се, че не сме идеални, но сме сред първите по усвояване на еврофондове", заяви Борисов.

Попитан има ли друга алтернатива на управленската коалиция премиерът коментира: "Представяте ли си РБ утре да трябва да нареди листите си за предстоящи избори?

Сегашното правителство работи добре. Реформаторите са в управлението, а част от тях е и Радан Кънев".

"Тези, които са се нагърбили - Кунева, Ненчев, Лукарски и други министри от ГЕРБ, работим всеки ден и постигаме резултати. Не ме интересува кой на кого е - всички сме едно цяло", категоричен бе Борисов.

TNS.bg