Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет днес.

Той отново защити поддръжниците на ГЕРБ, които бяха на площада в петък, за да подкрепят партията.

„Това не беше контрапротест, а бяха хора, които да поздравят правителството. Не виждам нищо лошо в това. Едното беше свързано с безспорния успех на България за влизане в чакалнята. Винаги съм бил на страната на протестиращите. Мъчно ми е много“, каза Борисов.

Премиерът е разговарял тази сутрин и с щаба и прогнозите не са добри.

„България е единствената в страна в света, която счита, че коронавирус няма и хората не вярват. България вече никой не вярва, мисли или изпълнява. Тревожен съм от това, което казват докторите, че на есен това ще ни изиграе лоша шега. Икономикческата криза идва с бързи темпове в цял сят от Америка до Европа, няма индикации, че нещо ще се подобри. Не сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С усилия приходните агенции продължават да поддържат доходите, което води да не теглим заеми. Държавата трябва да бъде консолидирана“, заяви още премиерът.

Борисов призова за още малко търпение, докато мине Европейски съвет, където ще бъдат взети важни решения относно помощите за страните членки.

„Ще гледаме вотът на недоверие с интерес, няма да се спирам на сценаристите Вчера стана ясно кой прави компроматите с чекмеджетата. Хората, които протестират за социални придобивки, това са хора, които по това време са в Гърция или по морето на работа. Хора, на които им паднаха доходите през последните месеци. Ако успее да държим финансите на държавата по този начин ще успеем да задържим годината на ниво от края на 2018-2019 година - това ще е максимумът, който може да се постигне Да се концентрираме върху справедливи искания. Нека да мине европейския съвет. Ще говоря с партньорите и ако нямаме план за стабилност какво ще се прави през следващите месеци никой няма да може да се справи сам“, категоричен бе премиерът.