Ако не беше изградено това депо, Благоевград и още 4 общини щяха да фалират заради високите глоби, които трябвало да плащат от собствените си приходи. Това обяснн премиерът Бойко Борисов, който след като откри завод в Петрич,, дойде с екоминистъра Нено Димов на следващия обект за откриване. 

"Искам да благодаря на всички кметове - чужди и наши, че 5 общини по най-съвременен начин се обединиха за изграждането на модерно депо. Заделихме средства както от бюджета, така и от Европейските програми, също и от ПУДООС. Направено е и продължава да се прави", заяви премиерът след откриване на първия етап от регионалното депо за отпадъци край Благоевград.

Той допълни, че години наред е водил преговори с кметовете и на петте общини, за да може днес депото да бъде факт. "Днес, щом имаме този резултат, нещата са добре. Минах, за да видя и автомагистрала "Струма". Строителните дейности вървят с пълна сила. Има над 150 машини и около 200-300 работници. Правим заводи в Петрич, сега е ред и на Благоевград", каза още премиерът.

Министър Нено Димов и кметът на Благоевград Атанас Камбитов откриха новата регионална система за управление на отпадъците, която се намира в землището на с. Бучино и ще обслужва Благоевград и съседните общини Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

По проекта са отпуснати над 17 млн. лв. от ПУДООС и допълнителни средства от Министерство на финансите, подчерта министър Димов. Той се похвали, че вече са изградени всички 53 регионални системи за управление на отпадъците в България, като само за Дупница проектът е още в процес на реализация. "Това ни даде възможност в края на 2018 г. да отчетем затваряне на 113 стари общински депа, за които България беше осъдена от съда на ЕС и да не плащаме санкции. Така усилията имат не само ясен икономически ефект, но осигуряват и по-здравословна околна среда", каза още министър Димов.

"Днес може би е решен един от най-сериозните проблеми на Благоевград и на съседните общини. Ако не бяхме реализирали депото, общините ни щяха да фалират. Санкциите са 3-4 пъти повече от това, което плащахме до момента на други депа", отбеляза кметът Атанас Камбитов.

Снимка "24 часа"

Борисов с рецепта срещу рецесията: Нови заводи и по-високи заплатиОт София до Петрич да се стига за час, обеща премиерът след като преряза лентата на ново предприятие