Рецесия така се бори - с нови заводи, с нова работна ръка и, естествено, високи заплати. Товя обясни премиерът Бойко Борисов в Петрич след като преряза лентата на новия завод на компанията „АББ Груп”.  Заедно с него беше и финансовият министър Владислав Горанов. Също като откритият в понеделник завод на „Биовет”  Пещера, и предприятието в Петрич е финансирано по плана „Юнкер” с пари от ЕС.  

„Сигурно на медиите им е много трудно всеки ден да показват откриването на нови заводи. Много е трудно да кажеш, че има провал. Направо звучи смешно.

Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови заводи, с нова работна ръка и, естествено, високи заплати. Поздравления", заяви Борисов при откриването на заводао.

Премиерът обясни, че с Горанов се тревожат от една година от рецесията, в която световната икономика влиза.

 „Виждате, че Тръмп отваря резерва, за да не влезе света в криза. Не трябва да се притесняваме, а трябва да работим двойно повече, за да се откриват двойно повече заводи. Гледате какви са пораженията в Саудитска Арабия, звучи доста сериозно ситуацията, няма как да не повлияе на света и на България", добави премиерът, коментирайки и атаките срещу саудитските рафинерии, които вдигнаха цената на петрола.

Премиерът обеща на хората от Петрич скоро от София до техния град да се стига само за час.

"Дошли сте по АМ "Струма", видели сте доста багери и машини, които строят по пътя. Много скоро разстоянието между Петрич и София ще се взима за много кратко. Сега е лесно, но преди години до Петрич се стигаше трудно, беше близо до Гърция, до капитализма”, продължи с разсъжденията Борисов.

Накрая той обясни и какво съветва кандидат-кметовете на ГЕРБ за предизборните им кампании.

"Само да показват свършеното - пътища, заводи, училища. Само да показват и да не се впускат в приказки. Хората имат глави на раменете си и могат сами да преценят", разясни защо е  сигурен в успеха на партията си Борисов.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на  Петрич Димитър Бръчков, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, посланиците на  Швейцария, Швеция, Германия и Италия, както и изпълнителният директор на компанията „АББ Груп” Mapceл вaн дep Xyк.

Новият завод в Петрич е втората голяма инвестиция на компанията в региона и петата производствена база в България.

Той е с площ от 7 400 кв.м. и ще създаде още 420 работни места. Компанията се занимава с енергийни мрежи, продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, както и роботика.

Борисов разгледа и разкопките на древния град Хераклея Синтика, за чието проучване кабинетът отпусна наскоро 100 000 лева.

Снимки БГНЕС