Бойко Борисов се закани да смени ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и определи дейстията им като вършене на глупости. Премиерът бе категоричен, че още днес ще се опровергае прогнозата за 20 % увеличение на парното. 

"Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им изтича мандатът, ще обсъдя с колеги смяна", заяви премиерът по време на инспекция на завършения обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка..

"Такива глупости не може през седмица-две да правят", посочи Борисов по повод държавния регулатор, според чийто разчети топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли.

„Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира Борисов.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, каза премиерът и допълни, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса.

По думите на Борисов преговорите с „Газпром” са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.

Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на топлото за София с 22%, а с 15 до 18% за Бургас, Враца и Разград.

Борисов: Вече не правим първи копки, не режем и ленти! Ходим само на откриванияПремиерът инспектира обходният път на Габрово