Седнете на по един билков чай със „зелените”, вземете си мента, глог и валериана и обсъдете проекта за Седемте рилски езера. С този съвет премиерът Бойко Борисов се обърна към министъра на околната среда и водите Емил Димитров по време на заседание на Министерски съвет днес. "Томислав Дончев ще отиде на място. Повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета, в които валяци, чакъл не трябва да има", ядоса се Борисов.

Министър-председателят отново посочи, че изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза", за който се разбра след снимки на багер край езерото Бъбрека, е спряно за извършване на проверки на изпълнението му на място.

Министър Димитров е издал заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, който е финансиран с европейски средства по оперативната програма "Околна среда". До разпореждането се стига, след като граждани сигнализираха в социалните мрежи за пореден случай на навлизане на строителна техника в защитена територия в района на Седемте рилски езера и изразиха опасения от строежи.

На заседанието на Министерски съвет Емил Димитров отново обясни, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Планирано е основните пътеки ще бъдат покрити с чакъл. „Това, което се извършва там, е с цел наистина да се спаси природата. По този начин туристите ще вървят само по определени меса, а не всеки където намери за добре. И аз не искам багери горе. С мулета трябваше да се качи чакълът”, обясни Димитров.

Премиерът Борисов го посъветва не са се спира работата, а да се намери алтернатива, така че проектът да бъде завършен, без да се навреди по никакъв начин на природата.