Удивление буди, че на Прокуратурата ѝ отнема 2 години да разпита лице, което иска да даде показания. В същото време за по-малко от два часа образува досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, който не се е състоял. Това заяви началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова. С това на визираше готовността на Васил Божков да свидетелства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, както и скандала с Инса Ойл, в който бе намесено името на Асен Василев.

Инса ойл: След сигнала срещу Василев ежедневно ни проверяватОт компанията настояха да не бъдат забърквани в политически скандали

Асен Василев: Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърденияТой е категоричен, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие, заяви на брифинг говорителя на МС лена Бориславова. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Това каза Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

Само за 100 дни вече сме на път успешно да закрием и да приемем на второ четена закриването на Спецсъда и прокуратурата. В ход е внасянето на проекта за закона на КПКОНПИ. От утре ще започне да функционира специална подстраница към страницата на МС за законодателната дейност в Министерство на правосъдието. За това как граждани могат да подават сигнали от Европейската прокуратура, както и актуални новини за действия на изпълнителната власт.

 „Не разбирам покана на прокуратурата да бъде издаден списък с лица, които трябва да бъдат разследвани. Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван. Не е работа на изпълнителната власт да дава на прокуратурата кого да разследва. Ако прокуратурата има стари навици, ги каним най-учтиво да не ни ги налага“, заяви говорителят на МС.

Прокуратурата не бива да забравя, че освен независимост, тя дължи и отчетност на българския народ, допълни тя.

„Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура”, добави тя.