Леглата за болни от коронавирусна инфекция пациенти в "Пирогов" са свършили. Това съобщават от най-голямата спешна болница у нас. Снощи там имаше настанени 207 пациенти и имаше останали само две свободни легла, макар и без постоянен достъп до кислород, но те вече са заети. Напправена е организация за инсталиране на кислородни бутики.

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление, съобщават още от "Пирогов"

Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, са потърсили помощ при нас в тежко състояние, уточняват от лечебното.

Междувременно стана ясно, че една трета от леглата в болница „Света Анна” са за пациенти с COVID-19 и всичките са заети. От 160 легла за болни с коронавирус 16 са в реанимация. В петък бяха 173 пациентите, в събота бяха 168, вчера бяха около 176, съобщи пиарът на лечебното заведение Антон Луков:

„Ситуацията е динамична. Всеки ден част от хората биват изписвани или умират. На тяхно място веднага идват нови хора.“

Болницата има голямо спешно отделение, допълни Луков. Ако всичко е пълно, хората изкарват една вечер под лекарски контрол в спешното на легло, докато се освободи място, пише БНР.

 „Ние сме на предела, но не връщаме хора засега. Ако се увеличи напливът, най-вероятно и ние ще започнем да връщаме хора. Засега чрез резервите успяваме. Настаняваме хората в стаи, които са за трима, слагаме там четвърто легло. Това нарушава комфорта на пациентите, затруднява лекари и сестри и санитарки, но не връщаме хора“, категоричен е Луков.