Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание на сигналите срещу Иван Гешев, а те са идвали от Съюзът на съдиите, адвокатски колегии и хелзинкският комитет. Това заяви Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушването му от Народното събрание.

„Сега, когато същите тези сигнали съставляват част, елемент от този материал, който е внесен от министъра на правосъдието, се казва, че те са с изтекли срокове“, коментира още Рашков.

Служебният вътрешен министър уточни, че сигналът срещу Иван Гешев е започнат още миналата година. Като се сигнализира основно за поведението на главния прокурор.

"Данните, събрани със специални разузнавателни средства, могат да се използват само за наказателното производство и за опазване на нацоналната сигурност, а лицата, на които са известни факти от тях не могат да ги разгласяват. По разпореждане на главния прокурор такива СРС-та се разгласяват. И то когато питаше Конституционния съд дали президента има имунитет. Защо Гешев направи това? Заради конфронтацията с президента, която възприе от бившия министър председател", заяви министърът.

"В нашия наказателен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице за това престъпление. В конституцията е посочено, че България е правова държава. Ако един е осъден за престъпление, а друг е извършил същото, дали не трябва да се образува и срещу Гешев? Такова няма. Въпреки че Конституционният съд разясни, че всеки прокурор може да започне такова производство. Нито един прокурор не прояви такъв кураж. Затова аз ще сезирам прокурор, за да видим прокуратурата ще реагира ли на подобен сигнал", добави още той.