Подалият оставка президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обяви, че от доста време е обмислял да се оттегли и на прощаване хвърли няколко култови реплики. Това стана на брифинг в Националната футболна база в Бояна, където Изпълкомът на БФС се събра днес, за да реши какво да предприеме след напускането на Михайлов.

Самият той увери, че в никакъв случай не си тръгва заради призива на премиера Бойко Борисов, който заплаши, че държавата няма да работи с БФС, докато бившият вратар и капитан на четвъртите в света не сдаде поста. Както и че в никакъв случай не би се върнал отново начело на родния футбол.

"Знам, че не съм обичан в България, но какво да направя. Трябва да е точно обратното заради всичко, което съм направил. В България никой не харесва успелите, а аз съм именно такъв. Не съм се отказал заради виковете "оставка". Те може да са насочени към мен, може и към треньора.

Към мен са насочени скандиранията "Боби Михайлов, п*****т" - това показва, че съм недолюбван. Може би не ме харесват, защото правилата се спазват.14 години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може и да съм омръзнал на хората, въпреки подкрепата на футбола.

Напоследък се случиха много неща, имаше и много напрежение около футболния съюз, не че аз имах вина, но реших, че е време да подам оставка. С моята оставка искам да да сваля това напрежение и моите колеги да работят спокойно.

Аз за загубата с 0:6 вина нямам, докато бях вратар никой не ми е вкарвал 6 гола. Повтарям, че за слабите резултати нямам абсолютно никаква вина. Просто идва момент, в който на човек му писва. Не е вярно, че не съм искал да подавам оставка. Първоначалното ми решение беше окончателно, подадох си оставка.

Със сигурност имам вина някъде. За 14 години не може да не съм сбъркал. Но състоянието на футбола не е само националния отбор. Това е финансовото състояние, инфраструктурата и т.н."", заяви Михайлов.

Последва самопохвално слово, което развесели журналистите. 

"Може би съм бил прекалено добър, а какво ще става след моята оставка - колегите в залата ще решат какво да правят. Аз ще си почивам известно време, ще ходя за риба, на спорт. Ако реша да се занимавам с нещо, ще разберете. Такъв тип като мен трудно се намира да понася толкова много неща. Не е нужно и да бъде бивш футболист. Трябва да е добър мениджър, да е добре поставен в обществото, но не мога да посоча човек", каза още ексвратарят.

Той беше категоричен, че у нас няма черно тото по повод разследването на прокуратурата и ГДБОП именно заради уредени мачове. 

"Не е моя работа да коментирам работата на органите на реда. Казвам ви, че няма черно тото в България, защото такова не е доказано", заяви Михайлов. И добави, че не се чувства предаден и не би се върнал на същия пост във Футболния съюз дори след години.

Шефът на БФС в оставка отрече да е участвал в уреждането на мачове на каквото и да било ниво.

После Михайлов се зае да обясни какво е направено по време на неговото управление.

"Много неща се промениха към по-добро като работа на Футболния съюз. Когато се струпат много неща наведнъж - тръгва си треньор, идва друг. Това, че резултатите са слаби, аз нямам никаква вина - има си треньори, има си заплати. Просто идва момент, в който на човек му писва", добави Михайлов по повод катастрофалното представяне на националния отбор.

"Разберете, футболът го правят клубовете, БФС е само регулатор . Всичките назначения са минавали през преговори с много треньори. Не съжалявам за нито едно назначение на треньор. Не влияя на решенията на Изпълкома", каза още президентът в оставка.

Той коментира и расисткия скандал в мача срещу Англия в понеделник. 

"Не мога да знам защо англичаните са чувствителни точно на тази тема. Провокация е това, но тя не е свързана с българска провокация, ако е имало такава.

България не е държавата с най-големия проблем с футболното хулиганство. Това, което зависи от БФС, се прави. Но така или иначе проблеми имат всички съседни държави", допълни той.

Борислав Михайлов се похвали, че през 2016 г. бюджетът на БФС е бил 5,6 милиона лева, сега е 18,9 милиона лева, като се очаква през следващата година съюзът да влезе с 5 милиона резерв.

Представителите ни в УЕФА от 6-има са станали на 23-ма , а международните съдии от 17 са станали 29.

В началото БФС е разполагал само със сграда на столичната ул. "Иван Асен", а сега има базата в Бояна, която разполага с всичко, бази в Правец, Казанлък, "Надежда" и и осем комплекта, които са изградени с пари на УЕФА и ФИФА, както и с 41 минитерена.

Организирали сме 3 европейски първенства и над 10 квалификационни групи. НА БФС са направени 14 финансови одита и ревизии. Не е открита никаква злоупотреба, отбеляза Михайлов.