„Отношението на обществото към пандемията от коронавирус, разнопосочните мерки и политизирането на проблема, са основните причини за високата смъртност в България. Мерките не могат да бъдат еднистранни, те са комплексни”. Tова това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова. Според нея основна грешка е разкриването на COVID отделения във всички болници.

"Това, че ние замърсихме с инфекциозна патология цялата здравна система и какво означава, че само една болница в София - ще бъде т.нар. "чиста", заяви още медикът пред Нова. 

Тя категоично заяви, че трябва да има болници, които да лекуват само пациенти, които са заразени, а останлите да се запазят.

„Тепърва, когато отмине пандемията, ще бъдем малко по-категорични в изводите, които ще направим. А именно – дали краткият локдаун не е по-ефективен, отколкото „влаченето”  в половинчати мерки, когато можем да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия. Не толкова тоталното затваряне на икономиката, а по-скоро спирането на тези сектори, които не са пряко свързани с производството. Да спреш плановите операции, преди да си затворил нощните заведения - това не може да бъде логично”, заяви д-р Виткова.

Изтичането на кадри също е голям проблем по думите на бившия здравен министър.

„Легла имаме достатъчно на брой, но те са свръхконцентрирани в определени места в страната и има дефицит на други. Проблемът не е настоящ. В момента търпим последствията от 20-годишното пасивно наблюдение на системата”, категорична в д-р Виткова.