Фирмата „Беса Транс“, която е собственик на игорелия авробус на АМ Струма, е имала 4 превозни средства с лиценз, но катастрофиралият не е сред тях. Заради липсващи документи в катастрофиралия автобус – лицензът за международни превози на компанията ще бъде отнет. Това заяви македонския министър на транспорта Благой Бочварски пред БТВ.

„Съгласно първоначалната информация на нашето Министерство на вътрешните работи, автобусът няма лиценз. Фирмата „Беса Транс“ има лиценз, издаден през 2018 г. с давност до 2022 г. Вторият документ, който трябва да има всяко едно превозно средство го няма в нашата база данни“, допълни транспортният министър. 

Бочварски заяви, че няма представа защо 3 от 4 автобуса, пътували до Истанбул, са преминали границата между България и Северна Македония, а катастрофиралият е изостанал. 

Той обясни, че разчитат на разследването да разбере каква е точната причина за инцидента – човешка грешка или техническа неизправност. 

От "Беса Транс" - фирмата собственик на изгорелия на АМ "Струма" автобус, заявиха, че категорично не са превозвали туби с гориво, както се твърди, нито са участвали в контрабанда на горива, съобщи БНТ.

"Всички тези спекулации са опит на някого да се възползва от трагедията. Капацитетът на автобуса е 450-500 литра гориво и няма никакво място за контрабанда. Молим медиите да не разпространяват тази дезинформация, която не само вреди на засегнатите семейства, но и е пречка за официалното разследване на случая. Очакваме повече подробности от разследването", се казва в позиция на фирмата във фейсбук.