Българският енергиен холдинг купува сградата, която ползва под наем от АЕЦ "Козлодуй" за 4,5 млн. лв. Разрешението за сделката бе дадено от правителството на Кирил Петков на предпоследното заседание на кабинета на 28 юли. Това става ясно от стенограмата, публикувана днес. Недвижимият имот е на ул. „Веслец“ № 16, пише 24 часа. 

Министърът на енергетиката Александър Николов пояснява, че това е сградата, в която се помещава „Български енергиен холдинг“, който е собственик на „АЕЦ Козлодуй“.Така че  "едно от дружествата ще продаде на собственика си недвижим имот, който се ползва от собственика. Звучи малко странно", каква той и пояснява, че съгласно договор за наем от 1 септември 2015 г., сключен с „АЕЦ Козлодуй“ „Български енергиен холдинг“ е наемател на недвижим поземлен имот с площ от 338 кв. м ведно с находящата се в него сграда. 

Стойността на предвидения за продажба недвижим имот е близо 4,5 милиона лева. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, в който е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител след прието Решение на Министерски съвет.
С оглед на изложеното предлагам с Решение от днешното заседание на Министерски съвет да се даде съгласие на „АЕЦ Козлодуй“  да извърши продажба на дълготраен актив, недвижим имот, чрез пряко договаряне с „Български енергиен холдинг“ при условията и при реда на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. 

Министърът предлага продажбата на недвижимия имота да се извърши при начална цена на актива, определена от независим оценител.

Кабинетът приема.