Да бъдем смирени и дисциплинирани и да посрещнем предстоящия Великден с позитивно настроение. Този апел отправи в Страстната седмица Таня Георгиева, директор на Областния съвет на Български червен кръст – Пловдив.

Пред TrafficNews тя направи равносметка с оглед на хуманитарната организация на изминалия труден месец, в който България е в извънредно положение заради епидемията от COVID-19. Според нея институциите се справят добре, като се има предвид, че никой няма опит с работа в подобна пандемия. „Наблюдава се една нестихваща вълна на доброволчество и дарителство, която не се е наблюдавала от годините на тежките икономически кризи на миналия век. Факт е, че към Българския червен кръст в цялата страна, и на територията на Пловдивска област, се наблюдава засилена активност на хора, които искат да дадат не само средства, материали, продукти, медикаменти, техника, но и част от своето време. С ясното съзнание, че те рискуват здравето си, излизайки навън”, посочи Таня Георгиева.

За последния месец към БЧК- Пловдив са регистрирани и въведени в работа 200 нови активни доброволци. 81 от тях са декларирали и ползват личните си автомобили. В по-голямата си част това са млади, активни, интелигентни, работещи хора, с гражданска позиция и енергия, които искат да се отдадат на една хуманна кауза.

Наблюденията на Георгиева са, че плахо и постепенно, но постоянно има дарители не само към болниците, към всички институции, включително и към Български червен кръст. Много пловдивчани са загрижени за самотните възрастни хора, за семействата с малки деца, които остават без доходи. Загрижени са как хората ще преживеят.

„Това е акт не само на дарение, това е акт на доверие. Един пловдивчанин, който пожела да остане анонимен, дари 10 000 лева на Български червен кръст в помощ на хората в нужда. Също така декларира, че от първия ден след Великден ще готви за 50 човека топъл обяд. Не по-малко благороден е и жестът на г-жа Елена Кристиано. От първия ден на извънредното положение двама от нейните служители с два автомобила всеки ден разнасят храна. Стигнали сме до над 600 адреса в града. Закупуваме медикаменти и хранителни продукти по заявка. Решаваме всеки казус, всяка нужда, която е постъпила на горещата телефонна линия”, благодарна е Таня Георгиева.

През изминалия месец много хора са дарили маски и парични средства. Апелът на БЧК към партньори и дарители е да се включват към всяка кампания, независимо на коя организация. Защото е важно помощта да е в точното време и да достигне до точните хора.

„Искам да благодари и на малкото на брой, но много сърцати щатни служители на Български червен кръст, които също са на първа линия, макар че за тях не се говори, както за медиците. По принцип Червеният кръст тихо, всеотдайно, без много показност върши своята работа. Хората знаят, че ни има и че помагаме, когато се наложи”, сподели директорът на Областния съвет на БЧК – Пловдив.

Тя припомни също, че още от първия ден на извънредното положение горещата телефонна линия 0700 147 44 по програма „Мобилни социални екипи”, обслужвана от компания „Трафик”, премина като кризисна за приемане на сигнали от хора, изпаднали в нужда. До момента има над 1400 обаждания, което наложи отварянето и на втора линия 0800 180 54 – зелен телефон, напълно безплатен за гражданите. Обслужва се от 8 до 18 ч. от психолози доброволци. Освен приемане на сигнали, на зеления телефон се извършва и психо-социална подкрепа, консултативна и информационна дейност. Предоставя се информация както за симптоми на вируса, така и контакти на всички ключови институции, които имат отношение и биха били полезни на гражданите. „Мисля, че в рамките на тези 30 дни гражданите са получили адекватна подкрепа. Работим с всички психолози, като си даваме сметка, че работата не може да бъде само по време на пандемията. Тя ще продължи, защото посттравматичният стрес е много сериозна причина за отключване на тежки заболявания”, обяснява Таня Георгиева.

Най-големите затруднения пред БЧК пък е, че не знаят колко хора и организации и на кого помагат, за да бъдат максимално ефективни. Както и негативната информация, която изключително много изнервя хората. „Нека денят да започваме с мисълта и посланието, че всички заедно ще се справим”, призовава Георгиева. А апелът й за предстоящите Великденски празници е да останем вкъщи. И който има възможност – да дарява. Защото сега е моментът да помогнем.