Лятото на 2022 година ще остане в историята като най-скъпия морски туризъм за нашенци.

Данните показват, че през третото тримесечие на 2022 година, което обхваща юли, август и септември, средно за пътуване в страната с лична цел българите са били похарчени 407.23 лв. на човек, като в сметката не се включват децата под 15 г. Средният разход на екскурзиантите в чужбина пък е 822.68 лв. Това са най-високите отчетени средни разходи за пътуване в новата история на България.

 

Ето и статистиката по години: 

Учудване обаче в това няма - инфлацията повлече сериозно цените нагоре, особено в пиковия сезон. Най-скъпите туристически пакети в България са именно през юли и август. Високите цени на горивата и рекордното поскъпване на храните също рефлектират сериозно върху бюджета за почивка.

Структурата на разходите показват, че най-голям бюджет в пътуванията е този за храна. Цели 41% от парите при пътуване в България отиват за храна, а при екскурзиите чужбина делът е 33%. Второто най-скъпо бюджетно перо е настаняването - 30,4% от всички разходи за пътуване в рамките на страната и 24,5% от разходите за пътуване  в чужбина. Транспортът е с дял съответно - 17,5% в страната и 25% в чужбина. 

Представените средни стойности за пътуване все пак изглеждат доста по-ниски от бюджета за море и причината е, че са на база осреднени пътувания с най-различни лични цели. В тези пътувания са включени освен почивките, така и ходенето на друго място извън населеното за посещение на културни мероприятия, спортуване, лечение, кратко обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други. 

Така или иначе стойностите са недвусмислено показват, че пътуването става все по-скъпо удоволствие. 

През третото тримесечие на 2022 г. 1 748 800 български граждани са реализирали туристически пътувания. Това е в пъти повече от последните години и повече дори от третото тримесечие на 2019 година (1 734 000 души), докато предходните години за същия период пътуващите са били около 1 300 000. 

Преобладаващата част от тях - 78.5%, са пътували само в страната, 16.3% - само в чужбина, а 5.2% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2021 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 31.7%.

Най-много пътуват хората в активна възраст между 25 - 44 години - 747.0 хил., или 42.7% от всички.