България възстановява ваксинацията с „АстраЗенека” от утре. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов.

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, според което няма проблем всички държави-членки да продължат да прилагат ваксината”, посочи той. И допълни, че е направен задълбочен анализ на всички клинични проучвания.

Важната новина е, че е потвърдено положителното съотношение полза - риск за ваксината. Ние също направихме свои изследвания, които установиха това. Също така няма партиди, в които да има отклонение на качеството. Имаме заключение и за случая от Пловдив. Не се наблюдават тромбози. Имаме основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината”, допълни Кирилов.

Директорът на Дирекция“ Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ Мария Попова съобщи, че са анализирани данни за над 20 млн. случая, включително и тези от България. Категоричното становище е, че ваксината има положително съотношение полза-риск. Отхвърлени са и твърденията, че тя предизвиква тромбози. Остава малка сива зона на съмнение, която обаче касае много редки случаи, коментира Попова.

От утре стартира работата и на електронната система за записване за ваксинации. Още тази вечер ще бъдат известени хората, които утре трябва да се явят за ваксинация.