България е на крачка от откриване на лек срещу коронавирус,а съобщи преди минути министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Клиничните изпитания с препарата Ивермектин, който се използва за лечение на краста,  са стартирали през май, след серия лабораторни изследвания, проведени в Кралската болница в Мелбърн. Съвместно проучване на специалисти от Австралийския университет Монаш и Изследователския институт за инфекции и имунитет Дохърти доказа ефективността на антипаразитния препарат ивермектин в борбата с коронавируса.

"В момента препаратът се тества върху 30 пациенти в 9 болници. България беше първата държава в ЕС, която стартира това клинично изпитване след Австралия. След нас - изследвания започнаха в Испания, правят се в Бразилия и САЩ. До края на месеца ще имаме резултати от тези 30 пациенти. Идеята е да се разшили групата" , съобщи Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Добре познатото и достъпно антипаразитно средство ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа.

„Установихме, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99,98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа“, твърди водещият автор на изследването, д-р Кайли Уогстаф от училището по биомедицина в австралийския университет.

Според експерта досега ефективността на препарата е доказана само в лабораторни условия и изисква потвърждение в на клинични тестове.

"Ивермектинът в момента е много широко използван в целия свят и се счита за безопасно средство, но трябва да разберем дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса. Това е следващата ни стъпка", обясни Уогстаф.

Изследователите отбелязват, че механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет.

Ивермектин – лекарствено средство, антипаразитен препарат, се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието на инвермектин е присъдена Нобелова награда за физика и медицина за 2015 г.