Освен в банковия сектор гръцките инвестиции имат влияние и в производството на метали у нас, показват данни на министерството на икономиката.

За периода 1996-2014 г. инвестициите на Гърция в България са 3,55 млрд. евро, което е 8,2 на сто от общия размер от всички за периода. Страната е на 3-о място след Холандия и Австрия.

По данни на Българската агенция за инвестиции Гърция е в челните места в търговията, финансовото посредничество и недвижимото имущество. Сред 100-те най-големи чуждестранни инвеститори 3 са гръцки - “Виохалко” с компаниите си “София мед” и “Стомана индъстри”, “Хеленик петролиум” с българската си фирма “Еко-Елда България” и “Брюинвест” със “Загорка”.

133,4% ръст отчита търговското ни салдо с Гърция през първите 3 месеца на тази година, показват данните на икономическото министерство.Износът към Гърция за първото тримесечие на 2015 г. се увеличава с 13,4%, а вносът - едва с 1,9 на сто. Това е на фона на миналата година, когато има спад на износа с 4,2 на сто и на вноса с 6,9 на сто. Гърция е на 5-о място в износа ни (с дял от 6,6 на сто) след Германия, Русия, Италия, Румъния, Турция и Испания.

От стоките, които изнасяме, на първо място е токът. За първите 3 месеца на годината сме продали на гърците електроенергия за 20,4 млн. евро, а за цялата минала година - за 77 млн. евро. На второ място е износът на пшеница и смес от пшеница и ръж. На трето място са изделия на шивашката промишленост, което се обяснява и с работата на ишлеме. Внасяме от Гърция нефтени масла, те заемат 11,73% от целия внос, отпадъци от мед - 3,33 на сто, полимери - 3,26 на сто.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg