България изостава сериозно с усвояването на европейските фондове. Към началото на декември страната ни е получила едва 6.61% от общото финансиране от над 17.7 млрд. лв. по всички програми до 2020 г. Това е проблем, защото 2016 г. е трета от старта на новия период 2014 - 2020 г., макар че част от програмите бяха одобрени в края на м.г. Добрата новина е, че договорените средства по тях са над 30%, като по отделните направления спазарените пари дори е около 40, пише "Сега".

Докато някои от програмите откровено изостават, то други приключват 11-ия месец от годината на кръгла нула. Това са Програмата за морско дело и рибарство, Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност". Първата от тях не се радваше на особен интерес и през предишния програмен период, а усвояването бе съпроводено със скандали. Не е ясно обаче защо другите две програми все още са в режим на "изчакване" предвид проблема с бежанците. Най-сериозно са закъсали програмите в сферата на околната среда и науката, където усвоените пари са под две на сто. Изненадата тук идва от факта, че на опашката до тях се нарежда и програмата за обучение на чиновници, показва справка на "Сега" в системата за електронно отчитане на проектите.

 През първия програмен период "Административен капацитет" бе сред отличниците, но сега наследникът й - "Добро управление" едва е успял да се отлепи от дъното - усвоени са едва 1.5%, или около 9 млн. лева. В програмата освен курсове за квалификация за служители влизат и пари за изграждане на е-управление, което често пъти бе изтъквано като един от основните приоритети в работата на кабинета в оставка. По това перо обаче реално изплатените средства са 0.07% от общия бюджет на "Добро управление".

Скромен напредък отбелязват и "Региони в растеж" (3.72%) и програма "Транспорт" (7.55%), парите по която са важни, защото с част от средствата по нея се финансира изграждането на столичното метро. Това до голяма степен бе и основната причина програма "Транспорт" да се похвали с голям успех през първия програмен период. Всъщност усвоените средства от еврофондовете са дори значително по-малко - 5.75%. Причината е, че за вече разплатени се водят и почти 200 млн. лева от новата програма "Инициатива за малки и средни предприятия", които обаче още не са стигнали до фирмите. Програмата се администрира от Европейската инвестиционна банка, която сключва договори с български банки. Те, от своя страна, дават нисколихвени кредити за бизнеса. Тъй като споразуменията между ЕИБ и банките у нас вече са сключени, парите се водят като усвоени, макар че реално не са. По подобна схема в миналия програмен период се отчитаха и инициативите Джереми и Джереми 1 към програма "Конкурентоспособност", което също до голяма степен изкривяваше процента на успеваемост.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg