В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели.  Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. Помпео акцентира също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект. По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

„След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заяви от своя страна министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората. „С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, заяви министър-председателят. Борисов изтъкна, че след като страната ни беше приета в чакалнята на еврозоната, гарантираща чистота и прозрачност на финансите, ЕС вече има и общи насоки и инструментариум за сигурността на 5G мрежите. Те ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

Крак и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на Република България и Съединените американски щати по въпросите на сигурността на 5G мрежите. „Принципите, които споделяме като партньори в НАТО и ЕС – прозрачност и сигурност, се допълват с върховенството на закона, което е важна предпоставка за изграждането на сигурни мрежи“, заяви министър Желязков. „С обмена на данни, които са защитени съгласно принципите и ценностите, които споделяме, даваме гаранция, че новата инфраструктура за просперитет и благоденствие ще изпълни своята мисия“, каза още Желязков.

По отношение на енергетиката премиерът Бойко Борисов посочи, че към днешна дата вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. „С много бързи темпове успяхме да закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ  в Александруполис“, отбеляза Борисов. По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция - България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници. Премиерът напомни, че от 2019 година насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа. „Разполагаме с най-добрите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток – Запад към Юг-Север“, добави премиерът. Борисов напомни, че европейската Зелена сделка върви в пълния й обем и с ускорени темпове, като целта е до 2050 година ЕС да е постигнала климатична неутралност. Министър-председателят отбеляза, че ядрената енергия е една от по- зелените и по-чисти енергии и затова искаме да използваме по-сигурна технология от най-ново поколение и да постигнем диверсификация на ядреното гориво.

Заместник-държавният секретар Кийт Крак изтъкна задълбочаването на взаимоотношенията на България и САЩ в областта на сигурността на мрежите от пето поколение. „С това обаче не се изчерпват нашите взаимоотношения. Ние задълбочаваме своето сътрудничество в областта на военното дело, отбраната и енергетиката. Всички тези теми, по които работим заедно, са важни за България и САЩ и показват задълбочени взаимоотношения между нашите две държави и нашето стратегическо партньорство. България е стратегически партньор на САЩ“, заяви Крак. По думите му моментът е исторически. „Както отбеляза премиерът, светът се събужда и отваря очи за опасностите, които биха били скрити от ненадеждните доставчици в мрежите от пето поколение. Ние трябва да осъзнаем този риск. Трябва да осъзнаем, че чистата мрежа е от жизненоважно значение за икономическото сътрудничество, за сигурността и България се присъединява към държавите от ЕС, които са вече част от чистата мрежа“, добави заместник-държавният секретар.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели. Според министър Петкова подписаният меморандум ще даде нов тласък и добра база за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни. „Документът ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, тъй като гарантира енергийната сигурност и ще допринесе за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии“, заяви министър Теменужка Петкова.

„Ние сме силни партньори и съюзници и разгръщаме сътрудничество за нашата сигурност и за доброто на Алианса. Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници“, заяви от своя страна Кристофър Форд и даде висока оценка за всички усилия на България за диверсификация на доставките.

Съвместното изявление относно 5G мрежите е продължение на разговорите на най-високо равнище във Вашингтон през ноември 2019 година, когато премиерът Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Следващата стъпка бе направена при провеждането на Стратегически диалог между България и САЩ в началото на настоящата година. Настоящият документ изразява желанието на двете страни да си сътрудничат по въпросите на сигурността на 5G мрежите. Те се очертават като ключови за икономиките и обществата ни, които стават все по-цифровизирани. България отчита също така общия подход, който ЕС прилага към киберсигурността в областта на 5G в партньорство със страните членки на НАТО. Това гарантира надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки и създава сигурност, че в Европа се внедряват сигурни мрежи от пето поколение. Подписаното днес Съвместно изявление е също така важна крачка за България към изграждането на национален капацитет и мерки срещу киберзаплахи в световен мащаб.

Mеморандумът за разбирателство в областта на ядрена енергия за граждански цели ще насърчи двустранното сътрудничество в тази сфера предвид интереса на България към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ. В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение. Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии. Целта на Европейската зелена сделка не може да бъде реализирана без използването на ядрената енергия за мирни цели. За България ядрената енергетика играе важна роля за националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.  С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и  сигурност.