България е 46-та най-развита демокрация в света, става ясно от тазгодишната класация на британската медийна група "Икономист", публикувана днес. Страната ни е в компанията на Панама и на Аржентина и е подредена сред държавите с непълна демокрация, излизайки с едно място напред спрямо миналата година.

"Икономист" категоризира страните като демокрации, непълни демокрации, хибридни режими и авторитарни държави.

Подреждането се прави въз основата на пет критерия, свързани с изборния процес и плурализма, функционирането на правителството, политическата култура, гражданските свободи и партийната система, като се измерват 60 индикатора.

България събира индекс от 7,03 от максималното 10. Авторите оценяват най-слабо у нас политическата култура (4,38 от 10) и най-високо изборния процес и плурализма (9,17/10). Качеството на управлението е 6,43/10, гражданските свободи - 7,94/10, а политическото участие 7,22/10.

Според класацията в света има само 21 напълно демократични държави. Като на първите три места са Норвегия, Исландия и Швеция, а в дъното от общо 167 държави са Сирия и Северна Корея, където управлението е авторитарно. В първата десетка намират място Канада, Нова Зеландия,Дания, Финландия, Ирландия и Швейцария.

Мястото на България й дава преднина пред Полша (54), Унгария (57) и Хърватия (60). А Румъния е оценена като най-слабата демокрация в Европейския съюз с подреждането си на 66-о място. Северната ни съседка отстъпва на страни като Сърбия, Монголия, Тунис и Индонезия, макар да излиза преди Еквадор, Намибия и Мексико.

Всички европейски членки са определени като демокрации. Швеция, Дания, Ирландия, Финландия, Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Малта и Испания като пълни демокрации, докато в останалите управлението се оценява като частично демократично.

В нашата група на непълните демокрациите попадат стари еврочленки като Франция, Белгия, Португалия и Италия. Най-добре представената от новите страни е Естония, която е на 23то място, преди следващите я Съединени щати.

Най-демократичната държава в Северна Америка е Канада - шеста, а в Южна - Уругвай - на 15-о място. Единствената африканска държава сред пълните демокрации е Мавриций (17). Нито едно управление в Азия не се доближава до лидерите. Южна Корея обаче оглавява групата на непълните демокрации с 21-то си място, следвана от Япония.

В южното полукълбо най-демократичните държави са Нова Зеландия (4) и Австралия (9). В Югоизточна Европа най-висока оценка получава управлението в Гърция - 39 място. Повечето балкански държави са подредени сред хибридните режими. Изключение правят само частичните демокрации в Гърция, България, Румъния и Сърбия.

Две години след неуспешния преврат срещу президента Ердоган нивото на демокрацията в Турция е оценено със 110 място от 167 държави, а управлението като хибридно.

Листата на авторитарните режими се води от Йордания (115), Мозамбик и Кувейт.

Мястото на Русия е в дъното на таблицата. Управлението на Владимир Путин е оцено със 144 място, като Москва е по-назад дори от Беларус (137) и Афганистан (143) и се намира в обкръжението на Саудитска Арабия (147) и Джибути (146).

Най-авторитарните режими в света са в Северна Корея, която заема последното 167 място в класацията на "Икономист" и предхождащите я Сирия, Демократична република Конго, Централната африканска република и Чад.

Източник: Dnes.bg