Бачковският манастир остана с широко отворени врати днес, на Разпети Петък, но към момента все още нито един посетител не е прекрачил прага му. 

Няма го така типичния за мястото наплив на хора и най-вече на пловдивчани решили да отскочат до Бачково, за да се помолят. 

Всичко това показва, че може би хората са чули апела "Моли се вкъщи" и предпочитат да останат по домовете си на Великден.

Вероятно трафикът днес не е толкова натоварен, поради факта, че влизането и излизането от града под тепетата ще става само на база неотложна необходимост в почивните дни - от 17 април до понеделник 20 април включително.

"Нямам спомен Бачковският манастир някога да е бил толкова пуст. Дори в обикновените делнични дни е имало повече хора. Нека в този ден, който църквата почита като един траурен ден, да намерим сили в себе си да се подготвим достойно за Христовото Въкресение. Именно вярата крепи всички нас." - казва пред Нова телевизия игуменът на светата обител епископ Сионий.

Той увери, че мерките, които са предписани се изпълняват на 100%. "Вярващите хора приемат нещата с разбиране и спазват изискванията, които са поставени и от държавата и от патриарха. С това още веднъж се доказва, че вярващият човек е човек на реда." - 

Тази година има специална наредба от Светия синод плащеницата да не бъде целувана и да не бъдат раздавани цвета, курбани и яйца. Всичко ще мине под знака на духовното поклонение.