Автобус по линия 25 на масовия градския транспорт на Пловдив да обслужва селата Труд и Строево. Кметът на община Марица Димитър Иванов, по чиято инициатива се разглежда предложението, е внесъл в Община Пловдив подписка на жителите на селата и искане към кмета Здравко Димитров за разширение на общинската транспортна схема поради необходимостта от ежедневни работни пътувания на жителите на по-малките населени места в рамките на една икономическа агломерация. 

Преди месец по време на среща с кмета на Община Родопи Павел Михайлов отново беше обсъдена темата за промяна на транспортната схема до близките села.

Поради факта, че в Община Пловдив продължават да пристигат писма на кметове от съседните населени места, придружени с подписи на жителите им, ще се бъде направен цялостен анализ на пътникопотока, а разписанието ще се съпостави с областната транспортна схема, така че да няма дублиране.

На днешното си заседание освен това предложение на Община Марица Комисията прие маршрутна линия 8, която обслужва селата Скутаре, Труд, Бенковски, Маноле, Рогош, да извършва превозите с по-големи автобуси поради голям пътникопоток.

Прието беше предложение на кмета на район „Западен“ Димитър Колев последната спирка на автобусни линии – 6, 15, 24, 222 да бъде изместена на обръщалото на ул. „Христо Ясенов“. Причината за промяната писма на граждани за голямо струпване на автобуси в непосредствена близост до жилищните сгради в кв. „Прослав“.

Автобусите по линии 27 и 22 увеличават курсовете си съответно с по 10 и 3, прие още Комисията. По този начин няма да има разпокъсано разписание и голямо изчакване от около 1 час, а градският транспорт ще е по-редовен.

Един от най-важните въпроси, които бяха разгледани, беше свързан с предложение на кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев относно възстановяване на преминаването на автобуси по бул. „Дунав“, като беше обсъдено това да е автобусна линия № 16.

Решенията за промяна на маршрутните разписания на Комисията ще бъдат представени на Областната администрация за съгласуване, след което ще бъдат предложени за разглеждане на заседание на Общинския съвет на Пловдив.