От петък Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната. Задължението е валидно и за австрийските граждани. Остава десетдневната карантина, която може да бъде прекратена с отрицателен PCR-тест след петия ден.

В наредбата са предвидени изключения: хората, които влизат ежедневно в Австрия за работа, минаващите транзит и пристигащите по наложителни семейни причини са освободени от регистрация и карантина. Лицата, които идват от държава, в която има ниска заболеваемост от коронавирус, не подлежат на карантина, но трябва да се регистрират. Списъкът с тези държави непрекъснато се актуализира в зависимост от епидемичната обстановка в тях.

При онлайн регистрацията се попълват имената, данните за контакт и точното местонахождение преди влизане в Австрия. Това дава възможност да се предотвратят случаите на изплъзване от карантината, например за лице, което от Швеция минава през Финландия за Австрия и по този начин се изплъзва от карантината. Освен това трябва да се упомене адресът в Австрия и по възможност да се отбележи предполагаемата продължителност на престоя в Австрия.

Ако лицето е направило PCR-тест в чужбина, което при командировките е предпоставка за освобождаване от карантина, може да го приложи електронно към регистрацията. Формулярът се намира на електронната страница www.oesterreich.gv.at на немски и английски. От 15 януари влизащите в Австрия са длъжни да представят на контролните гранични власти електронно или разпечатано на хартия потвърждение за попълнен и изпратен формуляр.

Снощи информацията беше изпратена по електронен път на 200 000 регистрирани живеещи в чужбина австрийци и на 2500 регистрирани туристи. Целта на новата мярка е да се проследят контактите в случай на зараза с коронавирус.