Д-р Антония Първанова, която бе един от основните критици на действията на Националния оперативен щаб, заяви, че е била болна от COVID-19. Тя е изкарала болестта, както и двете й дъщери и половинките им.

„ Всички го изкарахме различно. Аз, като доста тежка грипна инфекция,  бях изморена, доста отпаднала. Имах затруднения в дишането, оздравях за около 10 дни.  Голямата ми дъщеря имаше 6 седмици кашлица, а годеникът й почти го изгубихме. Те са Лондон, а племеницата му отключи синдром на Кавазаки. Малката ми дъщеря го изкара по-леко, но нейния годеник направи грешка, че почна да спортува след третия ден и пак се влоши”, разказа д-р Първанова пред БТВ.

Тя обаче продължава да смята, че коронавируса не е много по-различна от всяка една друга грипна инфекция и респираторно заболяване. Според нея е изпуснат момента в България в началото на годината да се вземат мерки, когато се е знаело, че има такъв вирус в Китай.

„В момента има 3,7 на 10 000 болни, през януари болните от грип бяха 250 – 400 на 10 000. От грип у нас всяка година умират между 1500 и 2000 души. Това са фактите. Ако проследим сериозните случаи в началото бяха 14%, а сега са под 1%. Това означава, че тази част от населението боледува по-леко”, каза бившият евродепутат.