Заради новата оперативна обстановка е наложително създаването на антитерористични центрове у нас. Това заяви днес вътрешният министър Младен Маринов.

По думите му целта на тези центрове е да се концентрира и да се обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да бъдат координирани между всички институции.

Министър Маринов уточни, че по случаи като този с 16-годишния радикализиран ученик от Пловдив се налага да се работи, без да се изнася подробна информация пред обществото. Той беше категоричен, че в интерес на работата някой път се налага да се работи, без да стават обществено достояние всички подробности.

"Не бих искал да видя това дете в обществения фокус и по този начин да го лишаваме от възможността да се адаптира в която и да е друга среда", каза вътрешният министър.

Припомняме, по повод случая с деветокрасника от елитна пловдивска гимназия, който беше задържан за подготовка на терористичен акт, шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков заяви: "Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е било досега. Ще набележим една стратегия за работа с това дете, така че да се чувства пълноценно, а не изолирано. Нашето присъствие ще бъде постоянно, за да го извадим от ситуацията, в която се намира".

Дали това обаче ще се случи точно така, предстои да разберем...