Решението на здравния министър да остави хартиените рецепти означава само едно - загърбване на електронното здравеопазване. Това заяви проф. Костадин Ангелов по повод отолагането на въвежданет на електронните рецепти.
 
"Хвърляме го в кошчето, без да положим усилия за неговото надграждане. По-лесно е да се зачеркне нещо вместо да направим всичко възможно то да заработи в пълен обем. Уж вървим към дигитализация, ама си оставаме все така аналогови. Ще можем да гласуваме само с машини, без хартиени бюлетини. Какво тогава ни пречи да работим само с електронни рецепти?! Хартиената рецепта означава празно пациентско досие", написа още бившият здравен министър в профила си във фейсбук.

В ефира на БНТ той коментира и ваксинационният процес.

"Аз мисля, че д-р Кацаров е достатъчно далновиден и не е късно да поправи грешката си, нека да се преосмисли тази точка 7, тя е в полза на всички. Резултатът ще бъде видим още днес, защото ще падне броят на ваксинираните, стигнахме до 35-40 000. Аз прогнозирам, че сега ще стигнем до много по-малко числа във ваксинационния процес, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от колективния имунитет. Не искам да мисля, че министър Стойчо Кацаров е антиваксър", каза още той.

По думите му при сегашните резултати от ваксинационния процес ясно се вижда, че половината от ваксинираните са хора над 60 години, което означава, че не са верни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

"Не мога да разбера защо се прави тази промяна. Много е опасно това, което се прави в момента, защото то на практика спира ваксинационния процес и срутва всичко направено до момента. Имаме достатъчно дози ваксини да правим по 50-55 000 дози на ден, толкова пристигат от "Пфайзер" всяка седмица. Много ваксинационни центрове ми се обадиха притеснени затова, че лицата, които са се записали за ваксинация в тези "зелени коридори", не попадат в тази възрастова група", допълни проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 хиляди, като едните са с една, другите са с 2 игли.

"Поставените дози ваксина на хора над 60 години са приблизително 550 хиляди. Например един лекар, ако е до 60 години и е здрав, той няма да бъде ваксиниран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този начин осигурихме здрави българските медици", добави проф. Костадин Ангелов.

Според него това, което се случи с общопрактикуващите лекари в София, не е заради липса на организация, а заради нежеланието да се спазва създадената организация.

"В целия свят стоят на опашки. Не съм казал, че е нормално, затова създадохме електронната форма на заявка в Информационната система. Пари в системата има достатъчно, аз не се страхувам от ревизия. Има пари за допълнително възнаграждение за лекарите на първа линия. Вчера беше взето решение за осигуряването на ваксини за 2022-2023 година, над половин милиард лева, което означава, че пари в хазната има. Дали ще се наложи актуализация на бюджета на Здравната каса зависи от ръководството и министъра на здравеопазването, за момента не се налага", коментира още проф. Костадин Ангелов.

Той каза още, че не е невъзможно болниците да имат натрупани задължения заради COVID.

Относно това дали се вижда отново в ролята на здравен министър, проф. Костадин Ангелов заяви:

"Не искам да ме харесват и обичат, важното за мен е да бъда полезен".