10-дневен срок си дадоха правителството и представители на ресторантьорския и туристическия бранш, за да бъдат разчертани ясни правила и мерки. 

"За този период трябва да се свърши много работа. Ще продължим да работим, както досега – протестно. В следващите дни ще депозираме нашите предложения в Министерството на туризма на база европейските практики“, каза Алибегов.

По думите му предстоят срещи с новите министри на икономката и финансите, на които ще изложат опасенията си и това, което искат да бъде променено в мярката „60/40“.

Министърът на туризма Стела Балтова от своя страна заяви, че на срещата всички са се обединили около няколко тези. Най-важната от тях е, че държавата има нужда от работещ сектор „Туризъм“.

"Всички искат да работят, да не бъдат ограничавани и да дадат своя принос за развитието на икономиката в страната", каза Балтова.

До 10 дни ще се направи втора среща, като през този период ще бъдат взети решения по три направления:

- да бъде потърсена възможност средствата, които са отделени за сектора в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес. Страната ни има интерес от това да остане "зелена" дестинация, а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България;

- да се намери пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти;

- още днес трябва да започне взимането на решения в перспектива 2022 г. – освен практически и финансово-икономически мерки.

Ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„В този смисъл предложихме министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които бяха заложени през актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на гражданите“, каза Карастоянова.