Очаква се до един месец да стартират дейностите по строителство и рехабилитация на редица улици в кв. "Гладно поле", където се предвижда обособяването на първия по рода си Hi-Tech парк в Пловдив. Цялата обществена поръчка е на стойност 11,5 млн. лева. 

"Подписал съм протоколното решение за избор на изпълнител. Тече 10-дневния срок за обжалване - ако няма такова, имаме готовност да подпишем договорите по трите позиции. В момента тече тръжната процедура за избор за надзор, в най-къси срокове се надяваме да се случат нещата, ако няма обжалване. Ако нещата се развият по този сценарий, считам, че до 1 месец ще можем да започнем строителните дейности по обектите", съобщи днес зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. 

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясни избраните изпълнители по трите обособени позиции от обществената поръчка за уличната инфраструктура в кв. „Гладно поле”. В процедурата участваха 13 компании и консорциуми, като част от тях са сред най-големите в страната. Изненадващо обаче почти всички от тях са били отстранени, а победители в две от поръчките са нови за града компании. Отстранените фирми по различните позиции са  „Драгиев и Ко”,  „Европейски пътища”,  „ИСА – 2000”, „Автомагистрали Хемус”, „Щрабаг”, дъщерната фирма на „Джи Пи Груп” – „Виа Конструкт Груп” и „Сиенит Строителна Група”.

В първата позиция, която е за 3,25 млн. лева на първо място е класиран консорциум „Градска среда 2020”. В нея водещ партньор е карловската фирма „Алтарм” ООД, а другата е проектантското бюро от Пловдив „Модус – Г”.  Позицията обхваща реконструкцията на северното платно на бул.. „Санкт Петербург“ от ул.“Богомил“ до бул.“Освобождение“, с дължина – 870 м и площ – 10 000 кв. м, а другата улица е - Тодор Гатев“ – от ул. „Богомил“ с дължина 425 м и площ – 5 000 кв. м. Индикативната стойност е 3,25 млн. лева.

По втората позиция ще работи фирмата „БКС – Горна Оряховица”  АД. Тя е за 1,79 млн. лева и включва разширението на улица „Лев Толстой” от ул.“Ген. Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“, с дължина – 675м и площ – 10 000 кв. м.

Най-голяма е третата позиция, която е за  реконструкцията и продължението на ул. „Богомил“ - от ул.“Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ с дължина – 700 м и площ – 13 000 кв. м.. Ремонтът на  ул. „Ген. Радко Димитриев“ - от ул.“Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“, с дължина – 800 м и площ – 9 000 кв. м. Стойността без ДДС е 6,3 млн. лева. Избраният изпълнител е познатата в Пловдив фирма „Пътинженеринг”. И на трите позиции срокът за изпълнение е 230 дни.