Започна седмицата на пожарната безопасност в Пловдив, през която са организирани различни мероприятия. Тази година пожарната в града под тепетата чества 138 години от създаването си, която през 1881 година официално започва дейност.

Днес бе представена статистика за работната дейност на служителите на пожарната. От началото на годината до момента са регистрирани 4794 сигнала в пожарната на Пловдив, от които 521 пожари са със сериозни материални щети.

В пожари има 19 пострадали хора и 9 смъртни случая, в сравнение с изминалата година, когато броя е по-висок - 28 пострадали и 10 загинали.  От началото на годината има двама пострадали пожарникари в инциденти.

50 пъти е разликата в спасената житна култура в сравнение с изминалата година, 137 декара са унищожени от посевите от началото на 2019 година от 60 000 засети декара, през изминалата 2018 година 7 000 декара жита са изгорели в пожари.

Огнеборците са се отзовали на 75 сигнала за тежки автомобилни катастрофи.

По време на срещата с медиите заместник директорът на пожарната – Димитър Бришимов, разказа за едни от най-тежките сигнали. Голям пожар в цех за преработка на месо в пловдивското село Войводиново вдигнал накрак целия дежурен състав на пожарната служба. На сигнала от 10 февруари се отзовали 11 коли, 35 пожарникари и 15 човека свободен състав.

Пожарникари продължават да дежурят край унищожения завод във ВойводиновоПрокуратурата се зае с причините за инцидента

Само няколко дни по-късно на Централна гара в Пловдив аварираха два локомотива, които извозваха две цистерни с пропан-бутан, 7 екипа на пожарната и 4 екипа на специализираните оперативни дейности се отзовават на сигнала. Благодарение на бързите действия, огнеборците предотвратили възможността да се стигне до тежък инцидент.

На косъм от Хитрино №2! Отцепиха Централна гара в Пловдив заради пълни цистерни СНИМКИ и ВИДЕОДерайлиралата товарна композиция е на фирма "Булмаркет", станала печално известна с взрива в Хитрино

На 31 май след проливен дъжд постепенно постъпват сигнали към 112, всички налични екипи на пожарната - общо 11 са ангажирани, помощ пристига и от пожарната в град Пазарджик, в оперативните дейности се включват и доброволците към община Пловдив. Само два дена по късно нещата се повтарят, дъждът в града под тепетата отново е изключително обилен, регистрирани са рекорден брой сигнали  на телефон 112 – 1200, само за 24 часа. На адресите се отзовават общо 21 екипа, помощ е изпратена и от София, отново се включват и доброволците.

Към момента е мобилизиран почти целият наличен персонал на пловдивската пожарна, от началото на септември са ограничени до минимум отпуските. Зам. директорът Бришинов съобщи, че обилните дъждове са спомогнали за растежа на буйната растителност, която вече е изсъхнала и през септември се очакват множество пожари.

От пловдивската пожарна има обявен конкурс за намирането на нови кадри, има огромен интерес към свободните позиции, за едно работно място се явяват около 10 кандидата. Това дава възможност да се подберат най-добрите бъдещи пожарникари, с което се дава шанса да се повиши качеството на професията.