71% от COVID леглата у нас са заети, като 63% от тях са за интензивно лечение. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министър Александър Златанов. Той обаче посочи, че на този етап здравната ни система се справя и няма място за притеснение.

„В момента сме разкрили  7268 легла за пациенти с COVID-19 в болниците. 760 от тях са за интензивни грижи. За София общо леглата са 1569 , от които 1338 за неусложнени пациенти. Свободни са 333 легла”, посочи той.

Зам.-министърът подчерта, че в различните области пандемията е на различен етап и на отделни места може да има временно недостиг на легла. В Търговище има най-много заети легла – над 30%  от общия брой легла за областта са за пациенти с COVID-19. Най-спокойна е ситуацията във Враца и Плевен – съответно 9 и 8 процента от леглата са заети в  болни с коронавирус.

„На национално ниво към този момент имаме достатъчно свободни легла. Постоянно следим процеса. Дали сме право на РЗИ-тата също да наблюдават процеса и при необходимост да разкриват още легла. Нуждаещите се от болнично лечение да получат такова. Част от тази помощ е и през COVID зоните”, ДОПЪЛНИ Златанов.