70 семейства всяка година се обучават за кандидат-осиновители в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Пловдив. В момента експертите подкрепят 6 семейства с осиновени деца и работят с 11 малчугани, които са в процедура на осиновяване. „Трудностите при всички тях са от различно естество, но водеща е мотивацията. Повечето семейства искат малки, здрави деца от български произход, а такива има все по-малко в регистрите за осиновяване”, разказа пред TrafficNews.bg директорът на КСУДС Недка Василева – Петрова.  

Над 15 пловдивски семейства, които се радват на своите осиновени дечица, отпразнуваха заедно днес „Щъркелов ден”. Малки и големи се събраха в Центъра за обществена подкрепа и маскирани като принцеси, индианци и клоуни разказаха своите истории. В ролята на добрите феи пък влязоха Недка Василева – Петрова и директорът Дирекция „Социална политика” в община Пловдив Веселина Ботева.  

 „Щъркелов ден” е инициатива на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” и отбелязва деня, в който детето е дошло в семейството на своите родители-осиновители и това е поставило началото на общата им семейна история. Този ден се празнува с торта, подаръци и много приятели. Така децата и всички останали се учат, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство.

„Години наред ние търсим начин да разкажем на осиновителите какъв е пътят да говорят на тази тема. И затова решихме да подкрепим инициативата на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” „Щъркелов ден”, както се включваме и в ежегодната инициатива Седмица на осиновяването”, посочи Петрова. Повече от 10 години комплексът работи по темата за осиновяването. Експертите не вярвали, че ще дойде този ден, в който ще празнуват и ще се съберат толкова хора, които спокойно да говорят по темата. „Но фактът, че се случва, означава, че ние като общество сме узрели за този момент. Оттук нататък наша задача е да се опитаме да го популяризираме. Защото осиновяването не е нещо, което трябва да се крие. Напротив, то трябва да се празнува ”, допълни тя.