5-годишният Ники от Карлово има нужда от нашата помощ, за да проходи. Месец след раждането родителите му разбират, че той страда от коварното заболяване - има кисти в мозъка и ретинопатия.  На шестмесечна възраст му поставят диагнозата детска церебрална парализа - спастична квадрипареза.

Започва активна рехабилитация и лечение в различни клиники и центрове в България. Родителите на момченцето закупуват и всички необходими помощни средства за домашна рехабилитация като вертикализатор, проходилка, столче и специализирана количка, за да може да излиза навън. С времето те му стават малки и неизползваеми.

„Направихме 5 операции на крачетата. Преди три години започна да прави системни гърчове и отключи епилепсия (симптоматична парциална епилепсия), но въпреки песимистичните прогнози на невролозите Ники разбира и говори, но не може да седи, да се изправя и ходи”, споделя майката Нели Гатевска.  

Заради епилепсията и медикаментозното лечение към нея, рехабилитациите се ограничават и семейството търси консултация с турски лекар от клиника "Ribem", който посещава България.

При прегледа се установява спина бифида (неуточнена).

„Препоръчаха ни операции на тазобедрените стави и задължителни ежемесечни рехабилитации през следващите минимум две години. Още при първото посещение в тяхната клиника ще се направи консултация с невролог и ядрено-магнитен резонанс”, обяснява майката.

Цената на пакет 24 процедури рехабилитация за 12 дни е 2000 евро, а за една нощувка ще са им необходими 280 турски лири, които се равняват на около 45 евро.

Приблизителната цена на операциите е около 2500 евро, като прегледа при невролог, ЕЕГ и ЯМР на гръбнака се заплащат допълнително. След операциите ще са необходими шини (ортези) и спомагателни уреди за рехабилитацията, изписани и изработени от клиника "Ribem". Все още няма оферти за тях и семейството не знае колко ще струват.

„Поради липсата на всякакви финансови средства вече се налага да се обърнем към вас с апел за помощ. За тези пет години и въпреки неимоверните усилия, които положихме Ники да се лекува в България, резултатът е почти никакъв. Колкото по-бързо започнем със събирането на необходимата сума за лечение в Турция, толкова по-голям е шансът му да проходи”, апелира майката на детето.

Всеки, който желае да помогне, може да га направи, като внесе сума по банкова сметка:

IBAN: BG83UNCR70001522344706

BIC: UNCRBGSF

Уникредит булбанк

Както и на helpkarma.com