Около 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в Националния осигурителен институт. Този извънреден прозорец ще е между 1 януари и 30 юни и ще се отнася за всички, които са изпуснали 5-годишния срок. Министерството на труда и социалната политика ще продължи да търси възможности за повишаване на доходите на възрастните хора. Това категорично заяви социалният министър Деница Сачева, която взе участие в петъчния парламентарен контрол.

 „С проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване, одобрен от Надзорния съвет на НОИ, са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. За разлика от предходни години, когато минималният и максималният размер на пенсиите се променяха от 1 юли, през 2021 г. техният размер ще се повишат още от 1 януари. С предложеното увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 на 300 лева се повишава нейния размер с 20 на 100. Това води до ръст на минималните размери за трудова дейност, които се определят в процент от нея – пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, поради професионална болест и наследствените пенсии“, заяви Сачева от трибуната.

Тя подчерта, че също с 20 на 100 от 1 януари догодина се повишава максималният размер на получаваната една или повече пенсии от 1200 лева на 1440 лева. От 1 юли 2021 г. пък всички пенсии, свързани с трудова дейност, отпуснати до края на предходната година, ще се осъвременят по т. нар. швейцарско правило – с 5 на 100. От тази дата е предвидено да се повиши и социалната пенсия за старост също с 5%, което трябва да доведе до повишаване на размера на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност.