За девета поредна година Столична община ще се включи в инициативата „Часът на Земята”, като изгаси осветлението на емблематични за София сгради и паметници.

Часът на Земята се организира от 2007 година и се превърна в най-популярната инициатива на международната природозащитна организация WWF.  По традиция тя се провежда в последната събота на март между 20:30 и 21:30 ч.

Тази година се очаква Часът на Земята да счупи поредния рекорд. Милиони хора от 188 държави ще се съберат за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми.

Целта на световната кампания е на привлече вниманието на хората към проблемите на околната среда. Призивът е насочен към граждани, компании, общински и държавни структури, да се ангажират с проблемите предизвикани от климатичните промени, както и да покаже, че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

През тази година столицата ще се включи с 17 обекта, сред които са  Храм-паметник „Св. Александър Невски“, Народен театър „Иван Вазов“, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Паметника на Цар Освободител и СУ „Св. Климент Охридски“, Статуята на София, съобщиха от столична община.

Кулите Петронас в Малайзия

„Участието в Часа на Земята е вече традиционно за Столична община. Тази година отново ще изгасим осветлението на най-значимите сгради в града. За екипа на общината  предизвикателствата, свързани с опазването на околната среда са приоритет и затова участието ни е съвсем естествено. Много е важно обаче точно по повод подобни инициативи да отчитаме съучастието на всички нас като граждани, в опазването на околната среда – малките усилия, като това да се изгаси осветлението, да се спира водата, когато не я използваме, да ходим повече пеша, са всъщност усилия, които имат голям общ ефект за природата. Призовавам всички софиянци да си загасят осветлението в събота от 20:30 часа и да се включат в Часа на Земята“, призовава зам.-кметът по екология  Йоана Христова.

Олимпийският стадион "Птиче гнездо" в Пекин

Небостъргачът Тайпе 101 в Тайван