16 са общо заразените с COVID-19 в Асеновград, като двама вече са изписани от болница. Те са били хоспитализирани съответно - в пловдивската болница „Свети Иван Рилски“ и в МБАЛ – Асеновград. Оздравелите са карантинирани за 14 дни по домовете си. Това съобщиха от Общинския оперативен щаб за борба и превенция с коронавируса, който проведе заседание в днешния следобед.

Обсъдени бяха новите наложени от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки. „Община Асеновград направи всичко, което е по силите и в компетенциите й, за да ограничи разпространението на заразата на местно ниво. Изградено бе специализирано COVID отделение, което бе оборудвано благодарение на дарители. Но трябва да свикваме с мисълта, че вирусът ще продължи да циркулира между нас, да спазваме ограниченията, да внимаваме и да се съобразяваме“, каза кметът на Асеновград и председател на щаба д-р Христо Грудев.

От РУ – Асеновград съобщиха, че няма напрежение в града. Служителите на реда съвместно с РЗИ продължават да извършват проверки и превантивни дейности сред населението и търговските обекти. Мероприятията, които предстоят да се проведат в Спортна зала „Асеновец“, ще бъдат без публика.

Директорът на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград благодари за съдействието на общината и на гражданите по повод провеждането на кампанията за записване на 7-класниците за гимназиален етап на образование. В резултат на своевременното информиране на хората за възможностите документите да се подават чрез интернет, 260 ученици са подали заявката си на място в учебното заведение, а останалите над 250 – онлайн. Целта бе да се избегне струпване на много хора на едно място и съответно намаляване риска от разпространение на заразата. Учебната година в ПГ „Цар Иван Асен II“ приключи предсрочно. Прекратено е провеждането на производствената практика на зрелите и предстои да им бъдат раздадени дипломите. Записването на новите ученици в гимназията ще става по график, като на всеки от тях е дадено указание в кой ден и час да отидат в учебното заведение и какви документи да носят, с цел да не се получи струпване на хора.