В Карлово беше почетена паметта на загиналите военнослужещи в борбата срещу световния тероризъм. Днес се навършват 16 години от атентата в Ирак, при който кола бомба нахлу в база "Индия" и  загинаха 5-ма български военни, а други 27 от контингента бяха тежко ранени.

Пред паметника на жертвите на  световния тероризъм пред 61-ва Стрямска механизирана бригада  беше отслужена заупокойна молитва. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите военни, загубили живота си в името на родината по време на мисии. В знак на дълбока признателност и преклонение пред героичния им подвиг, бяха поднесени венци и цветя. 

В памет на загиналите се проведе и военно-приложно състезание.

Преди 16 години при атентата срещу базата "Индия" в Кербала загинаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак. 29-годишният командир на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров - командир на отделение, и 25-годишният мерач, редник Свилен Киров, от българския пехотен батальон, загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент, уточни той. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев. Повече от 20 човека са ранени в различна степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива, припомни още Спасов.

На 27 декември 2003 г. по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата. Вероятно цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. Взривът и мощната ударна вълна срутват оградната стена, както и почти всички стени от северната страна. След 10 минути е извършен подобен атентат в центъра на Кербала, непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция.

Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада.