150 души е общият брой на карантинираните в община Асеновград. Новорегистрираните под карантина за последната  седмица асеновградчани са 78, а с отпаднала карантина са 59. Нови взети и изпратени за изследване проби за коронавирус инфекция на жители на община Асеновград няма. Регистрирани са 12 случая на карантинирани лица, завърнали се от чужбина, които са без лични лекари.

Към РЗИ те да подават информация за общото си здравословно състояние всеки ден. Извършените проверки на лица за спазване на карантинните мерки са общо 237 на брой. Проверени са и 85 обекта.

В РУ – Асеновград и в общинската администрация са постъпили общо 34 сигнала, във връзка със спазване на ограничителните мерки. Полицейските служители са установили 18 нарушители. Нарушенията, които са констатирани, са свързани с неползване на предпазни средства за лицето, неспазване забраната за посещения в паркове и градини, струпване на хора на едно място и други.

Пред големите хранителни магазини е създаден ред за пропускане на клиенти, но в търговските зали не се осъществява контрол от персонала.
Това води до струпване на хора пред щандовете и касите. Необходимо е управителите на търговските обекти и персонала да бъдат по-активни в приканването на гражданите да спазват определения ред. Засилено е  присъствието на служители от полицията в района на Общинския кооперативен пазар.

По време на църковните празници на 11.04.20 г. (Лазаровден) и 12.04.20 г. (Цветница) бе осигурено засилено полицейско присъствие около християнските храмове в града. Не са констатирани проблеми с присъствие на хора в църквите. Обезпечени ще бъдат църкви, манастири, паркове, градини, хипермаркети и други обществени места и през почивните дни по повод Великден, с цел недопускане натрупването на много хора на едно място.

Обстановката в града и населените места в общината е нормална, няма напрежение и целият състав на РУ - Асеновград е на работа, съобщиха от общината.