До 81 нараснаха потвърдените случаи за коронавирус в България. Това стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб срещу разпространението на COVID-19. 

Териториално заболяването вече експанзира, като от новите 14 заразени един човек е от Ловеч, а двама - от Перник. Има и нови два случая във Варна. Така болни от COVID-19 вече има на териториите на общините София, Плевен, Габрово, Варна, Ловеч, Перник, Благоевград. Един пациент е под наблюдение в Лом.

"Потвърдиха се двата нови случая в болницата в Благоевград, така че и тя вече е под карантина. Повечето случаи все още са в София", подчерта генерал Венцислав Мутафчийски. 

Един от новите случаи е в "София мед". Болницата е поставена под карантина. Там в момента има инспектори от РЗИ и полиция. Всичките 14 болни са с лека до средна симптоматика, посочи Мутафчийски. От тях трима души са били в Банско и са свързани, като единият е ски учител, другият - служител на лифта,  а третият - хазяин. 

Състоянието на първите пациенти, за които бе установено, че са с коронавирус, вече се подобрява. “Децата изобщо не го усещат. Тези които бяха под карантина, пощуряха”, каза генералът. По-тежко е състоянието на 80-годишна жена, която е с инсулт. 

Той припомни, че няма възрастова група, която да е застрахована срещу коронавирус, но по-възрастните и хората с хронични заболявания са много по-застрашени от усложнения и летален изход.