Натискът върху болниците в пика на четвъртата вълна от COVID-19 става все по-голям. Линейки с инфектирани обикалят с часове болници в София, докато намерят свободни легла за пациентите.

Синът на Мая Любенова се лекува в домашни условия. Състоянието му се влошава и е посъветван да си направи снимка на белите дробове, за да се отхвърли пневмония.

„Първо личният ни лекар ни изпрати към "Пирогов". Казаха му, че там приемат само тежко болни. Посъветваха ни да отидем в 12-ти ДКЦ, където няма рентген. Обадихме се отново на личния лекар и този път той ни изпрати към ВМА. Там чакахме около 4-5 часа, защото имало един дежурен лекар, който бил на домашни посещения. В крайна сметка прегледът ще бъде извършен чак днес. Снимката вероятно ще бъде направена утре”, разказва майката Мая Любенова пред Нова.

„Свързахме се с РЗИ относно въпросния зелен коридор, за да не сме нарушител. Болният обаче сам трябва да си намери къде да бъде прегледан. Тогава трябва да се обади на РЗИ и полицията за часа и мястото на прегледа. Целия този процес обаче не работи”, добавя Мая.

Същото се случва и на линейка с 85-годишна жена с коронавирусна инфекция, която обикаля часове.

Линейката пристига в „Пирогов“ около 17 часа, предаде БТВ. Там медиците от Спешна помощ чакат повече от час, за да разберат дали пациентката ще бъде приета.