„Обвиняем съм по три дела – за изнудване, за лихварство и за подбудителство за убийство. Поискаха ми 100 хил. лв., за да не стана от свидетел обвиняем. Директното подканяне през хора да платя е било от прокурора Димитър Франтишек Петров, за да не ме направят от свидетел обвиняем по делото за пране на пари на Станка Марангозова.“

Това заяви бизнесменът Веселин Денков, който е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. В комисията беше изслушана също и Ивайла Бакалова, която живее заедно с бизнесмена и чийто разказ беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд от 2021 г., хвърлящо светлина върху престъпна мрежа за влияние в съдебната система. В разследването изплува и името на вече покойния Мартин Божанов – Нотариуса, който по думите на Бакалова, е поискал 100 000 лв., за да освободят съпруга ѝ от ареста.

Кои висши магистрати са били част от престъпната мрежа, свързана с Нотариуса?

Веселин Денков директно спомена имената на бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, бившия административен ръководител на двете специализирани съдилища – Георги Ушев, бившия главен прокурор Иван Гешев, на адвокат Атанас Черногорски, и на спецсъдията Андон Миталов, който беше обявен от САЩ за корумпиран, и санкциониран по „Магнитски“. Емил Писков също бе споменат като свързан с Нотариуса – бил съпруг на съдия Маргарита Немска, и кум на Мартин Божанов. Адвокат Велимир Атанасов е ходил до офиса ми докато бях в ареста, допълни Денков.

„Лятото на 2016 г. моите приятели ми се обадиха и ми казаха, че имат проблем със специализираната прокуратура. Те ми казаха, че от специализираната прокуратура са им казали, че трябва да платя 100 хил. лв., за да не стана от свидетел – обвиняем“, разказа Денков и добави, че отказва да плати и няколко месеца след това вече е обвиняем.

Той обясни, че в годините между 2016 и 2020 г. са идвали пратеници на прокуратурата, за да си плати, за да няма други създадени проблеми – да му спрат паспорта, за да не може да пътува и пр.

„По време на пандемията към края на лятото се видях с моя близка, която ме посъветва да си направя среща с Цацаров като председател на КПКОНПИ. Изложих му всичко, което ми се е случило, и го помолих да прекратят делото. Каза ми да пусна официален сигнал. Официален сигнал входирах на 25 август, на 28 август ми се обадиха няколко мои приятели и ми казаха че съм обявен за общодържавно издирване“, каза още Денков и уточни, че се обажда на съдия Ина Лулчева, която му дава съвет да се прибере от почивката.

След това бизнесменът разказа как е бил арестуван при пресичане на ГКПП „Калотина“.

„Хората, които идваха при мен, искаха едно и също – да платя“, каза бизнесменът Веселин Денков.

Бакалова и Денков обвиниха редица сайтове, че много преди повдигането на дадено обвинение, са излизали вече с готови статии. „Не може прокуратурата да се изявява като последна инстанция и да се препечатват в медии, близки до прокуратурата, обвинителни актове. Човек е невинен до доказване на противното“, заяви Бакалова и добави, че много от медиите не могат да се осъдят, защото някои от тях са фантом.

Според Денков всичко случило се с него е основно заради протестите, на които е ходил през 2020 г. „Всички, които идваха, ми казваха, че идват по поръчение на специализираната прокуратура. Никой не ми е казвал, че идва изрично по поръчение на някого, но се цитираше само специализираната прокуратура“, каза още той.

„Мартин Божанов-Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система“, каза Ивайла Бакалова.

Тя подчерта, че когато държавата е в ръцете на корумпирани хора, няма как да има правосъдна система. „Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха „Тетрис“, докато се решаваше човешка съдба. Виждат, че някои от вас ме гледат с много голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Сега са от тази страна, но могат да са и от нашата“, каза Бакалова.

„Хора като Мартин Нотариуса виреят благодарение на болната ни правосъдна система“, допълни бившият модел.

Бакалова отбеляза, че е свидетел на „всички пратеници на прокуратурата“ и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати. „Казваха му: започваш много да ядосваш прокуратурата“, уточни тя.

По думите ѝ прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат на трупчета.

„По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7 – 8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е“, каза още тя.

Бакалова попита още дали НАП е ли независим орган и защо трябва да се отчита на специализираната прокуратура какви ревизии води".

„Един от въпросните съдии в специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката“, разказа още тя.

Бакалова цитира и думи на Мартин Божанов-Нотариуса по адрес на спецсъда: „Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата.“

Тя коментира, че адвокат Ина Лулчева е известна, че решава делата си по правния път, а не през задната врата.

„Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права“, призова Бакалова депутатите в комисията.

Тя обвини и парламентарната група на ГЕРБ, че е бранила специализирания съд.