От днес "СОФ Кънект" е официален и единствен оператор на Летище София, след като вече плати първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева на 19 април. Цялата инвестиционна програма на компанията е в размер на 624 милиона евро, съобщи "24 часа".

В съобщение до медиите "СОФ Кънект" представи и своя надзорен съвет.

Председател като независим член е Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех.

Съветът ще включва още двама независими членове, които също ще допринесат със сериозния си опит и нишова експертиза.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл - независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности, Филип Гунев - независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията, и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

„Бих искал да благодаря на г-жа Цанова за това, че се присъедини към нас в изпълнението на този вълнуващ проект. Тя има богат опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства и е уважавана за своя професионализъм и интегритет. Приносът ѝ за развитието на България и ЕС чрез предишните ѝ роли в ЕБВР и ЕФСИ е признат в цяла Европа. Нейното ръководство ще бъде жизненоважно за успеха на този проект. Заедно ще направим Летище София средство за социален, икономически, екологичен и приобщаващ растеж за устойчивото развитие на София, нейния регион и България“, каза Тиери Део, партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam и член на Надзорния съвет на "СОФ Кънект".

Илияна Цанова допълни: „За мен е чест да допринеса за успеха на тази важна инвестиция за България. Като заместник управляващ директор на ЕФСИ съм имала възможността да работя с гн Део в качеството му на член на инвестиционния комитет на ЕФСИ и се радвам да обединим отново усилия с него и Meridiam за реализацията на този проект. Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и за всички български граждани.“

"СОФ Кънект" скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план, се казва още в съобщението. Ще създаде и Проектен център с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието.

В същото време Черноморската банка за търговия и развитие заедно с група международни институции за развитие и търговски банки подкрепи концесията и програмата за капиталови разходи на Летище София. Черноморската банка участва с 73 милиона евро, които са част от общо 240 милиона евро финансиране, предоставено на "СОФ Кънект".